Zorunlu Staj Döneminde Mesleki Gelişim İçin Tavsiyeler

 Zorunlu Staj Döneminde Mesleki Gelişim İçin Tavsiyeler

Yazar: Av. Hakkı Çınar

Meslek hayatımın henüz ilk yıllarında yaşamış olduğum birtakım olumlu ve olumsuz gelişmeleri sizlerle paylaşacağım bu yazıya başlamadan önce sizlere kendimle ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki eğitimimi tamamlayarak meslek hayatıma başladım. Mezun olduktan sonra zorunlu stajımı Mersin barosunda yaptım ve Mersin barosuna kayıtlı avukat olarak meslek hayatıma devam etmekteyim. Staj sürecinin içeriğine değinmeden önce istediğiniz herhangi bir şehirde staj yapabilme imkanına sahip olduğunuzu belirtmek isterim. Zorunlu staj sürecinde en çok tercih edilen şehirler; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerdir. Bunun en büyük nedeni büyük şehirlerde daha çok tecrübe kazanılacağı düşüncesidir, bu düşüncenin tartışmaya açık olmakla birlikte staj yaptığınız şehrin ve ofisin meslek hayatınıza yön verme açısından oldukça etkili olduğunu hatırlatmak isterim.



Zorunlu staj süresi 1 yıl olmakla beraber bu sürenin ilk 6 ayı savcılık ve mahkeme kalemlerinde, ikinci 6 ayı ise serbest çalışan bir avukatın yanında icra edilmektedir. Mahkeme stajı çoğu meslektaş açısından ikinci planda tutulmaktadır ancak bu yaklaşımın yanlış olduğunu düşünmekteyim. Şöyle ki; mahkeme stajlarında duruşmalara katılabilir ve incelenmesinde soruşturmanın gizliliğini ihlal etmeyecek durumlarda savcılık dosyalarını inceleyebilirsiniz.

Duruşmalara izleyici sıfatıyla katılmanız; davacı ve davalı taraf vekillerinin tecrübelerinden yararlanmanızı, mahkeme heyeti veya hakimin hangi soruları sorduğunu görmenizi ve en önemlisi sizlerin de davacı veya davalı vekili olduğunuzda nasıl bir duruş sergilemeniz gerektiğini size en iyi öğretecek ve gösterecek yöntemdir.

Adliye stajı olarak bilinen bu 6 aylık süreçte adliye personelleri ile ilişkileriniz de önem arz etmektedir. Mesleğe başladığınızda sürekli iletişim halinde olacağınız kişilerle henüz staj döneminde iletişim kurmaya başlamanız, sizler için her açıdan faydalı olacaktır. Mesleki gelişim açısından bu dönemi oldukça verimli geçirmeniz için ilk 6 aylık süreçte adliye stajının yanında, bir avukatın yanında da çalışabilirsiniz.



İlk 6 aylık staj bitirdikten sonra meslek hayatında 5 yılını doldurmuş serbest çalışan bir avukatın yanında, ikinci 6 aylık staja başlayacaksınız. Mesleki kimliğinizin oluşmasında ikinci 6 aylık staj oldukça önemlidir. Şöyle ki; bu dönemde dava dilekçesi hazırlamak, dosya takibi yapmak, müvekkil görüşmelerine katılmak, bazı mahkemelerde duruşmalara taraf vekili olarak katılmak, hacze gitmek gibi birçok faaliyette bulunacaksınız. Çalışmaya başladıktan sonra dosyaları incelemeniz ve dosya içerisinde bulunan yazıları okumanız sizler için oldukça faydalı olacaktır. Yazı diline ve dilekçe şablonlarına aşina olduktan sonra herhangi bir dava dosyası için dilekçe yazabilirsiniz. Yargıtay kararları, dosya içerisinde bulunan dilekçe örnekleri, diğer meslektaşlardan aldığınız yardımlar ve kendi araştırmalarınız sonucunda dilekçe yazma konusunda kendinizi geliştireceksiniz.

İlk hazırladığınız dilekçenizi kaybetmeyin ve süreç içerisinde sürekli yeni yazdığınız dilekçeler ile ilk dilekçenizi karşılaştırın, bu karşılaştırma mesleki gelişim açısından sizler için faydalı olacaktır.



Müvekkil görüşmelerinde ise mesleki bilgi birikiminizi , karşınızdaki müvekkilin anlayacağı şekilde ona aktarmanız gerekmektedir. Bu görüşmelerde konuya vakıf olduğunuzu karşı tarafa gösterip , güven sağlamanız gerekmektedir. İkinci 6 aylık staja başladıktan sonra bazı mahkemelerde (icra mahkemeleri ve sulh hukuk mahkemesi) duruşmalara yanında staj yaptığınız avukatın muvafakatname düzenlemesi ile taraf vekili sıfatıyla katılabilirsiniz. Bu süreçte bir dava dosyasını başından itibaren takip etmeniz sizler için oldukça faydalı olacaktır. Müvekkil görüşmesi yapmanız ve bu görüşmenin akabinde dava dilekçesini hazırlamanız , UYAP sistemi üzerinden davayı açmanız ve bu süreçten sonra hukuki süreleri takip ederek avukat olarak üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirmeniz gerekmektedir. Staj dönemimde müvekkil görüşmeleri ve dosya takibini fazlasıyla yapmış birisi olarak sizlere verebileceğim en büyük tavsiye ; müvekkil adayı veya müvekkil ile görüşme yapmanız ve bu görüşmenin akabinde dilekçe hazırlamanız sizlere mesleki gelişim ve tecrübe açısından çok fayda sağlayacaktır.

Maddi veya manevi olarak yaşayabileceğiniz olumsuzluklarda asla pes etmeyin ve sürekli kendinizi geliştirin. Zorunlu staj sürecini kendi çabalarınızla en verimli şekilde geçirebilirsiniz. Meslek hayatınızda hepinize başarılar diliyorum. Saygılarımla.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Hakları ve Günümüzdeki İhlalleri

Düşünce Özgürlüğü

Türkiye'de Göçmen Kadınlar