Spor Hukuku ve Sporun Ülkedeki Önemi

 Spor Hukuku ve Sporun Ülkedeki Önemi

   Yazar: Berkay Bozbıyık

Hacettepe Üniversitesi


Spor, çağımız insanının toplumsal yaşamında derinlemesine yer alan ve sosyolojik yapıyı şekillendiren bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna dayanarak spor her geçen gün daha fazla ilgi görmekte, insanları kendine çekmekte ve bağlamaktadır. Dünyada genç ve dinamik nüfusuyla ön plana çıkan ülkelerden biri olarak bu genç nüfusun doğru şekilde yönlendirilmesi spor ve diğer etkinliklere yönlendirmek zararlı alışkanlıklardan korumak için önemli görevlerden biridir.

   İşin hukuk kısmına gelecek olursak bir sosyal faaliyet olan spor, hukukun düzenleme alanı içinde yer almaktadır. Anayasanın 59.maddesinde;”Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur.” demiştir. Anayasanın bu hükmü gereği spor federasyonlarının yönetimi ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı genel yargı organlarına başvurma yolu kaldırılarak sporun yapısına uygun tahkim yargılaması usulü getirilmiştir.

   Konusunu ele alacak olursak Erkiner’e göre dar anlamda spor hukuku:1-)Sporcuların hakları ve yükümlülükleri  2-)Spor kuruluşlarının yapısını, faaliyetlerini ve aralarındaki ilişkileri  3-)Antrenörler başta olmak üzere sportif yaşamı yönetenlerin eylemlerini  4-)Spor gerçek ve tüzel kişilerinin davranışlarını 5-)Sporda fair-play’i 6-)Sporda yargı organlarının hukuki varlığını usul ve esastan çözmeye çalışır. Geniş anlamda ise a. bireyin spor yapma ve sportif faaliyetlere özgürce katılma hakkını; b. sportif faaliyet ve ilişkilerinin sosyal güvenlik ve iş hukuku boyutunu; c. profesyonel spor aktörlerinin hak ve ilişki düzenlemesini; d. sporda şiddet, doping, ceza ve disiplin hukuku kapsamına giren eylemler gibi olumsuz davranışların önlenmesini; e. sporda adalet ve barışın sağlanmasına yönelik her türlü önlem ve kurumu; f. uluslararası spor yarışmalarının yapılabilmesi için gerekli kişi, kurum, kuruluş ve devletler düzeyinde kuralları ve bunlar arasındaki ilişkileri içerir.

 

Spor Hukukçusu ve Gelişim 

   Öncelikle bu konuyu değerlendirirken kendi yaptığım görüşmeleri, röportajları konuşmaları ve ondan edindiğim bilgiler dahilinde yapacağım kulüp avukatları ve bu işte uzman kişilerin tavsiyeleri bulunacaktır.

   Dil konusunda İngilizceyi söylemeye gerek yok. FIFA ve CAS gibi uluslararası mahkemelere gidildiğinde, yabancı kulüplerle veya futbolcularla iletişim için iyi seviyede bilmek şart ek olarak İspanyolcayı görüştüğüm kişiler şiddetle önerdi oyuncu tarafında çok fark yaratacağını söyledi dünya genelinde menejerlerin çoğunun İspanyol, Portekiz ve Güney Amerikalı olduğu bir gerçek. Ayrıyeten Spor Hukuku , Spor Yönetimi ile ilgili master programlarının yoğunlukta olduğu ülke İspanya. Not ortalamasının yanında vakit olursa Spor yönetimi/pazarlaması alanında çift dal yapılabileceği söylendi ve bunun sonucunda burslu şekilde aArupada master yapabilme şansımızın olacağını söyledi.

   Spor hukuku alanında fakültede derslerde olan Medeni, Ceza, Borçlar hukukundaki temel kavramların önemi dikkat çekildi ve kulüplerin sürekli sözleşme içerisinde oldukları düşünürsek sözleşmenin gereklerini ve  her spor dalının ayrı mevzuatını , özel yükümlülüklerini bilmek gerekecektir.

   Futbol alanında örnek pratik sonuçlara salı ve perşembe günleri PFDK kararları altında açıklandığını görebiliriz ve aslında sürecin, sonucun nasıl olduğu hakkında bize bilgiler vermektedir.

   Kaynak konusuna geldiğimizde ise geçmişten günümüze ülkemizde bu konuda geliştiğimizi söyleyebiliriz kendimiz uluslararası alanda FIFA,CAS Türkiye’de PFDK,UÇK vb. kararları takip etmenin yanında Futbol alanında Çağrı hocanın ve Yakup hocanın kitapları Spor hukukunun genel değerlendirilmesi federasyon kuruluşlar hakkında bilgi almak için de Ferhat hocanın kitabını kullanıyorum kitaplar çoğaltılabilir ama kendi çalışmamızla kendimizi güncelleştirmemiz gerekiyor. Ek olarak baroların, sertifika programı yapan toplulukların spor hukuku alanında yaptığı konferanslara katılabiliriz , uzman kişilerin önerileri ile daha somut adımlar atarız diye düşünüyorum.

Kaynaklar:

https://www.tas-cas.org/en/index.html

https://www.fifa.com/who-we-are/legal/materials/

https://www.tff.org/default.aspx?pageID=238

Yard. Doç. Dr. Ferhat Uslu, Spor Hukuku Dersleri

Av. Yakub Kızılkaya Profesyonel Futbolcunun İş İlişkisinin Sona Ermesi ve Sonuçları



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Hakları ve Günümüzdeki İhlalleri

Düşünce Özgürlüğü

Türkiye'de Göçmen Kadınlar